23 september kl. 20:00 lørdag«Closer» – med et stjernelag av skuespillere

«Closer» er blitt en moderne klassiker. Skrevet av engelskmannen Patrick Marber i 1997, spilt jevnlig over hele verden siden, samt filmatisert av Hollywood i 2004 – er historien der to pars skjebner veves sammen.

«Closer» er et stykke om «kjærlighet» og «sex», og skadene vi påfører hverandre i navnet til disse to «goder», enten vi mener det eller ikke.

«Closer» er også en historie om «sannhet», og hvordan de ulike karakterenes anspente forhold til sannheten får store konsekvenser både for dem selv og andre.

«Closer» er morsomt, dyp tragisk, men også sviende gjenkjennelig. Graden av gjenkjennelse i dialogene og i scenene er høy, og dermed er stykket også svært underholdende.

«Closer» kryper inn under huden på deg, gjennom scener som i all sin realisme, small-talk og troverdighet, sakte men sikkert gir tilskueren en gryende følelse av katastrofen mens komedien pågår.

I denne oppsetningene spiller stjernelaget Nicolai Cleve Broch (Larry), Andrea Hovig Bræin (Anna), Anders Danielsen Lie (Dan) og Gine Cornelia Pedersen (Alice).

Dan er en mislykket forfatter og nekrologskribent, og Alice har en fortid som stripper. Dan møter fotografen Anna og blir forelsket i henne. Anna innleder et forhold til Dan, men blir også sammen med legen Larry. Til slutt finner både Alice og Larry ut at de blir bedratt, og innleder et forhold…

Ja, kortversjonen av «Closer» ligner på en ukebladroman, men da stykket hadde urpremiere i London i 1997 var stykket en knyttneve rettet mot det mot det moderne vestlige menneskets lemfeldige omgang med «sannhet», og hvordan «kjærligheten» ligger igjen på slagmarken. Stykket er om mulig mer aktuelt idag, 20 år senere.

Regissør Per-Olav Sørensen arbeidet på Oslo Nye Teater da stykket hadde Norgespremiere der i 1998, da i Kjetil Bang-Hansens regi.

— Jeg likte stykket da, og jeg liker det om mulig enda mer da. Så da sjansen bød seg til å få dykke ned i dette materialet sammen med fire fantastisk flotte skuespillere, måtte jeg ta den. Det er alltid moro å sitte med et stykke i hånden som man på forhånd vet at publikum vil kunne underholdes av, relatere til, og bli utfordret av, sier Sørensen

«CLOSER» Av Patrick Marber

Oversatt av Dagfinn Nordbø og Per-Olav Sørensen

Skuespillere:
Nicolai Cleve Broch
Anders Danielsen Lie
Andrea Bræin Hovig
Ester Grenersen

Per-Olav Sørensen – regi
Ida Toft – kostymer
Reidar Richardsen – lysdesign
Kari Jenseg – inspisient
Geir Meum Olsen – produksjonsleder
Erik Worsøe Eriksen – plakat og programdesign
Marcel Lelienhof – plakat foto
Samira Moon Lee – koreograf

Nordiska Teaterforlaget – rettigheter
Produsert av Østfold Kulturutvikling
Kreativ produsent POS Theatre Company
Utøvende produsent Parkteatret Produksjoner AS.

 

mai 2018