28 januar kl. 12:00 mandag

Seniorakademiet – Dr. Olav Lund

Foredrag med salthistoriker og lege Olav Lund “En klype salt” – en kulturhistorisk reise.
Salt er faktisk den eneste steinen mennesket spiser. Saltbøssa finnes på de fleste spisebord, og salt har en inngrodd plass i vår bevissthet. Så inngrodd at vi har lett for å regne salt som en selvfølge. Slik har det ikke alltid vært.

Salt har både vært billig og dyrt, alminnelig og sjeldent. Saltet er både et kraftig symbol og en nødvendig mattilsetning. Det er på samme tid giftig, og noe vi ikke klarer oss uten.
Sivilisasjoner både oppstår, varer og går til grunne på grunn av salt. Det finnes mange «salte» ordtak, og salt nevnes over 30 ganger i Bibelen.
Det er «salt-» i over 80 norske stedsnavn. Hvor mange i Troms?
Nå er det populært å døpe firma, spisesteder, bjørnunger og kunstprosjekt SALT…
Og når saltet strøs på veiene eller havner i Kaffebønnas boller, våkner engasjementet.
Olav Lund vil i sitt foredrag belyse temaet med bilder fra saltets utrolige historie (naturen, sivilisasjoner, myter, religion, litteratur, kunst, industri).
Etter foredraget blir det som vanlig mulighet til å gi kommentarer og til å stille spørsmål.
Vi er helt sikker på at etter foredraget vil du vite ganske mye mer om salt enn da de kom.

Olav Lund er lege, født i Trondheim i 1952. Utdannet seg i Tromsø på 1970-tallet. Nå bosatt i Vikersund, Modum.
De siste tre år har han utviklet et populærvitenskapelig bildekåseri om saltets kulturhistorie.
Både NRKs EKKO og flere Folke- og Senioruniversitet har brukt ham som foredragsholder.”

Medlemskontingenten på kr. 300.- gir fri adgang til årets foredrag og fortrinn ved arrangementer som teaterturer, ekskursjoner og annet.

Ikke medlemmer må betale kr. 100.- per foredrag.

Kaffe og rundstykke etter foredraget serveres i P.M. Røwdes kafé. Betalingen må gjøres før møtet og koster kr.50,-

mars 2019