26 november kl. 12:00 mandagSeniorakademiet – Marina Prusac Lindhagen

Det romerske kjøkken, fra rustikk kost til eksotiske banketter!
Marina Prusac Lindhagen er førsteamanuensis i klassisk arkeologi og ansvarlig for Antikksamlingen ved Kulturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo. Hennes fremste forskningsinteresser er antikkens kunst og kulturmøter mellom romere og såkalte ‘barbarer.’ Hun har deltatt i flere utgravninger i middelhavsområdet, og har utgitt en monografi og redigert flere volumer ved internasjonale forlag. Hun har også skrevet en rekke akademiske artikler i internasjonale tidsskrift. Hun er opptatt av formidling og har vært faglig ansvarlig for to store utstillinger ved Kulturhistorisk museum og har gjennom flere år vært spaltist i en landsdekkende avis. Hun er bosatt i Askim.

Marina Prusac Lindhagen tar i sitt foredrag utgangspunkt i  vår tids store  interesse for historiske dietter og deres næringsmessige sammensetning. Hun forteller at det romerske kjøkkenet har mye å by på i denne sammenhengen, fordi det i hovedsak bestod av sunne råvarer.
Det romerske kjøkkenet var i utgangspunktet enkelt, men med kulturmøtene som fulgte Romerrikets ekspansjon fikk de øvre sosiale lag et grenseløst behov for kulinarisk nytelse. Eksotiske delikatesser, krydder og urter ble brakt til Roma med skip fra fjerne strøk. Tradisjonelle oppskrifter ble ispedd nye smaker, og både skriftlige kilder og arkeologiske funn vitner om ekstravagante banketter.

I dette foredraget plasseres det romerske kjøkken i en kulturhistorisk kontekst som reiser spørsmål av interesse også for dagens situasjon, med mat som en form for kulturutveksling i en stadig mer global verden. Hva betød mat i møtene mellom romerne og kulturene de underla seg? Hvilken betydning hadde transformasjonen av det romerske kjøkken over tid for de forskjellige sosiale klassene? Mens enkle husholdninger måtte nøye seg med ensformig og mangelfull mat, kunne aristokratiet og de øvre samfunnslag velte seg i hedonistiske festmåltider.

Medlemskontingenten på kr. 300.- gir fri adgang til årets foredrag og fortrinn ved arrangementer som teaterturer, ekskursjoner og annet. Ikke medlemmer må betale kr. 100.- per foredrag og kjøpes i døra. 

Kaffe og rundstykke etter foredraget serveres i P.M. Røwdes kafé. Betalingen må gjøres før møtet og koster kr. 50,-

mars 2019